Leerproblemen

Bij elke leeropdracht kan je problemen met leren hebben.

Problemen met leren kunnen veroorzaakt worden door factoren die een negatieve invloed hebben op het leren zoals socio-emotionele problemen, ziektes, handicaps, onvoldoende of niet geschikt didactisch aanbod, ... Zo beschikt een kind met een mentale handicap over een zwak abstractievermogen waardoor zijn leervermogen beperkt is. Te midden van een scheiding van de ouders kan een kind problemen hebben om zijn aandacht te richten en moeilijk bijleren. Na een tijd kunnen deze problemen ook weer verdwijnen.

Problemen met leren kunnen ook aangeboren zijn, maar niet meteen zichtbaar bij de geboorte.  Men spreekt dan van leerstoornissen. Vaak komen ze familiaal voor en zijn ze erfelijk. Soms hebben ze onmiddellijk met een schoolse vaardigheid zoals lezen of rekenen te maken. Het zijn de zogenaamde ‘dys’-stoornissen (dyslexie, dyscalculie, …).  Soms hebben leerstoornissen onrechtstreekse gevolgen op het schoolse leren zoals bij aandachtsstoornissen en autisme. Leerstoornissen gaan nooit over. Je kan ze wel compenseren en er zo goed mogelijk mee leren omgaan. 

Het is belangrijk dat de emotionele gevolgen van leerproblemen niet onderschat worden.

Kinderen met leerproblemen hebben vaak te kampen met minderwaardigheidsgevoelens en faalangst. Het kan tot frustraties leiden wanneer bijvoorbeeld een kind dat voldoende intelligent is de tafels niet geautomatiseerd krijgt, terwijl het bij klasgenootjes haast vanzelf lijkt te verlopen. Ook kunnen de leerproblemen een negatieve invloed hebben op de motivatie. De kinderen hebben geen zin meer om te blijven oefenen, terwijl zij juist vaak extra oefening nodig hebben.


 

Contact Info

Educaris

Bammestraat 41A
3740 Bilzen

Tel: 0474/553937
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Educaris ?

Educaris 
is Latijn en betekent:


"Je wordt voorwaarts geleid, je wordt gestimuleerd om al je mogelijkheden te ontwikkelen."